(+420) 731 001 877 makler@tomaskopa.cz
Jak si vybrat kuchyňskou linku a zbytečně nechybovat

Jak si vybrat kuchyňskou linku a zbytečně nechybovat

Reklama
Reklama

Nejprve potřebujeme návrh rozvržení linky a detailní míry, potom vybíráme materiál, barvy či osvětlení. Nesmíme však zapomenout také na další praktické otázky jako je doprava, montáž a v neposlední řadě také cena. To vše jsou faktory, které jsou při výběru ve hře.

Stanovte si rozpočet

Plánování financí je nepostradatelnou přípravnou fází, protože nám řekne, jak široký výběr máme. Stanovte si rozpočet, který odpovídá vašim možnostem i požadavkům a následně se jej držte. Vzhledem k aktuálně rostoucím cenám nejen dřeva, ale i kování a dalších nezbytných částí kuchyňské linky trvejte na dohodě s neměnnou cenou. Pokud ovšem kuchyňské studio nemůže garantovat pevnou cenu, nebojte se oslovit jinou firmu.

Návrh kuchyňské linky přenechejte odborníkům

Podle velikosti kuchyně volíme tvar linky ve tvaru I (jedna stěna), L (dvě stěny) nebo U (tři stěny). Důležité je, aby byl návrh linky praktický. Když to umožňuje vnitřní dispozice nezavrhujte kuchyňský ostrůvek. Jde nejen o moderní, ale také velmi praktickou část, jejíž nevybudování by vás mohlo časem mrzet. Při plánování rozležení spotřebičů dejte na rady odborníků. Pokud budete mít sporák na druhé straně kuchyně než troubu a budete chtít podlít maso vývarem, bude to poměrně složitá situace.

Pracovní plocha by měla být ve výšce cca 90 cm nad podlahou. Není ale podmínkou tuto výšku dodržet. Záleží na výšce těch, kteří se budou v kuchyni pohybovat. Výrobci kuchyní se často setkávají s požadavky jak na vyšší, tak i nižší výšku pracovní desky.

Každá kuchyň také potřebuje dřez. Pokud při práci u dřezu stojíte, měli by se vaše ruce dlaněmi pohodlně dotýkat dna. To vám ušetří mnohé bolesti zad. Nejčastější volbou jsou dřezy nerezové, granitové a keramické.

Nad varnou desku či sporák určitě umístěte kvalitní digestoř, která odvede všechny nežádoucí pachy pryč z vašeho domova.

V moderních kuchyních často umisťují troubu do výšky pasu, aby se člověk nemusel ohýbat. Výběr umístění trouby by však měl učinit ten člen domácnosti, který bude nejčastěji troubu používat. Ujistěte se, že návrh počítá i s dostatečným osvětlením kuchyňské linky.

Výběr materiálu a barvy?

Pokud máte omezený rozpočet, nejlevnější variantou je lamino. Další možností jsou lakované MDF desky. Oba zmíněné materiály lze potáhnout i PVC fólií. Populárním moderním materiálem je akrylát. Pokud jste si představovali něco přírodnějšího, můžete si vybrat třeba dřevo nebo dýhu.

Materiálem pracovní desky může být nepříliš odolný laminát, variabilní, avšak ještě méně odolný akrylát, popřípadě odolný, krásný a nákladný přírodní kámen. Pokud chcete nějaký kvalitní kompromis, podívejte se na nabídku desek z umělého kamene. Méně využívanými materiály jsou keramika, dřevo nebo v restauracích používaný nerez.

Barvu linky zvolte podle velikosti kuchyně a množství přírodního světla. Do menší či tmavší místnosti volte světlé tóny, které místnost zvětší a projasní. Ve velkých světlých kuchyních můžete experimentovat i s tmavými barvami.

Ať už si vyberete jakýkoliv materiál, styl nebo barvu, přejeme vám, abyste se ve své kuchyni cítili dobře a aby vám tam chutnalo!

Jak si vybrat kuchynskou linku

Jak si vybrat kuchynskou linku

0/5 (0 Reviews)
Reklama
Reklama
Odebírat články (NEWSLETTER)....nebojte žádný SPAM, ruku na to
Reklama
Reklama